Who is the third who walks always beside you?

Who is the third who walks always beside you?

Ny musik for øjne, ører, hoved og hænder

For engelsk, klik her

Kroppen inddrages som instrument, når composer-performer Kirstine Lindemann skaber en oplevelsesrig og overraskende aften, hvor der spilles på blokfløjte, slagtøj, hænder, højttalere og øjenvipper. Genren er ny kompositionsmusik – med et tvist.

Under overskriften ‘Who is the third who walks always beside you?’ besøger Kirstine Lindemann i februar Møn, Fyn og Sjælland. Turnéen er hendes debut, hvormed hun afslutter uddannelsen som blokfløjtenist og fysisk performer med tilknytning til konservatoriet i Odense. Samtidig er den startskuddet til et toårigt forløb, som Kirstine med støtte fra Statens Kunstfonds pulje, Den Unge Kunstneriske Elite, påbegynder ved årsskiftet.

Foto: Yiran Zhao

Til koncerterne kan man blandt andet høre duoen, OTHER EYE, der består af Kirstine Lindemann og kinesiske Yiran Zhao. Både Lindemann og Zhao er særligt fascinerede af kroppen og selve iscenesættelsen af musikken. De har det sidste års tid været i gang med at udvikle værkserien OTHER OTHER, der tematiserer forskellige kropsdele i hvert enkelt værk. Første værk blev til stykket ‘other eye’, der med sit særegne udtryk af øjne, øjenvipper, forstørrelsesglas, kontaktmikrofoner og et webkamera blev udråbt til årets højdepunkt på festivalen ved Internationales Musikinstitut Darmstadt, Tyskland. Siden har de optrådt og arbejdet sammen på koncertsteder og residencies i både Basel, München, Berlin og Malmö.

Klik på billedet for at se interviewet fra koncerten med OTHER EYE hos koncertforeningen, Trugschluss, i München

Foto: Nicolai Marcinowski

Tjek anmeldelsen fra Darmstädter Ferienkursen her: https://kirstinelindemann.com/review/ 

Foruden værker for øjne og hænder kan man blandt andet høre stykket ‘Who is the third who walks always beside you?’. Titlen, der udover at være et lån fra T. S. Eliots berømte digtsamling, The Waste Land, også lægger navn til koncerten. Det er en uropførelse, skrevet af den hollandske komponist Jesse Broekman, for elektronik, slagtøj og subbasblokfløjte. I en rytmisk udveksling mellem de tre stemmer af lydspor, slagtøj og blokfløjte, leger værket med det, som er blevet koncertens gennemgående tema: ‘Who is the third who walks always beside you?’. Den ukendte tredje, som hænder rækker ud til, stemmer kalder på, og øjet kigger efter. 

Foto: Nicolai MarcinowskiFoto: Nicolai Marcinowski

Om Kirstine Lindemann Bag de mange udtryksmidler og den multifacetterede værktøjskasse er det tydeligt, at Kirstine som kunstner og performer har en rugende stærk trang til at kommunikere personligt til og med sin omverden. En trang hun først blev bevidst om undervejs i uddannelsesforløbet, da hun blev gjort direkte opmærksom på det.
På et tidspunkt i mit kunstneriske virke var jeg begyndt at eksperimentere så meget, at mit liv som blokfløjtenist indebar at spille på pvc-rør, stepsko, klokkespil, skeer og bæltespænder. Samtidig begyndte jeg at undersøge, hvordan jeg kunne bruge åndedrættet som et instrument i sig selv. Jeg var faktisk næsten holdt op med at spille på blokfløjten – det var ligesom et anker, der pludselig manglede, og jeg blev pludselig i tvivl om, hvad det overhovedet var jeg lavede. Det var først, da min underviser i blokfløjte, Nikolaj Ronimus, en dag udbrød: Men du vil jo bare gerne udtrykke dig!, at det ligesom faldt på plads,” siger Kirstine. 

Kirstine mener selv, at kludetæppet af inspirationskilder og alsidige metoder har været absolut nødvendigt for at finde sin egen hylde.
‘’Det har taget mig 12 år at komme ud på det helt dybe vand for at undersøge, hvor mit personlige udtryk gemmer sig. Den rejse har blandt andet bragt mig til folkemusikken i Finland, et mekka af kontemporær musik på konservatoriet i Amsterdam, en mimeskole i Berlin, konceptuel scenekunst på teaterskolen i Malmö og ind i Alexanderteknikkens verden – og måske vigtigst af alt har jeg fået mulighed for at arbejde med rigtigt mange inspirerende undervisere og mentorer fra alle mulige kroge af kunstverdenen,’’ fortæller Kirstine Lindemann. 

Mentorrelationen med henholdsvis den danske koreograf og performer Kitt Johnson og den irske komponist Jennifer Walshe – en rockstjerne inden for den nutidige kompositionsmusik – har i høj grad påvirket udviklingen af Kirstines eget udtryk. 

‘’Udover en stor fascination af hendes musik satte Jenni også ord på processen omkring interdisciplinært arbejde med rod i den nye kompositionsmusik. Det var sådan en kæmpe forløsning af, JA, ENDELIG er der nogen, der kan sætte ord på det, som jeg har gået rundt og prøvet at få hold på om kroppen, musikken og den interdisciplinære arbejdsproces’’, beretter Kirstine begejstret.
‘’Jeg gik i lang tid rundt og var helt forelsket i Jennis musik. Det var helt vildt, da jeg så endelig fik lejlighed til at arbejde sammen med hende. Hun så kvaliteten og potentialet i mit arbejde og skubbede en masse til mig for at få mig til at forfølge det,” fortæller Kirstine om samarbejdet. 

Kirstine Lindemann definerer sig selv som composer-performer, en term som Walshe har været med til at udbrede. Egentlig udtrykker den en arbejdsfordeling, som i den rytmiske musik er mere reglen end undtagelsen, men som siden barokken har været klemt ud af den klassiske musiktradition: At både komponere og opføre sin musik. 

Til koncerterne i det nye år kan man således opleve Kirstine som både komponist og fortolker, performer og instrumentalist:
‘‘For mig kan det med at være musiker have mange former og kanaler, men bag alt det dér ligger der sådan en urkraft af at have behov for at kommunikere med omverdenen fra det dér helt særlige, intense og rummelige sted, som scenen og musikken er’’, slutter Kirstine.

Who is the third who walks always beside you?
Kompositioner af: Maurizio Azzan, Jesse Broekman, Somei Satoh, Kirstine Lindemann og OTHER EYE.
Medvirkende: Yiran Zhao, Kirstine Lindemann, Irene Bianco
Koreografisk konsulent: Kitt Johnson
Musikalsk vejledning: Nikolaj Ronimus

24.02.2020 19:30: Saftstationen i Damme, Møn
27.02.2020 19:00: Kunstmuseum Brandts, Odense
01.03 19:30 19.30: Koncertkirken, København

Billetter: https://kirstinelindemann.com/tickets/ 

Koncerterne støttes af: Dansk Artist Forbund, Københavns Kommune, Koda og Dansk Komponistforening, Syddansk Musikkonservatorium – SDMK, Tuborgfondet Musikhjælp, Odense Kommune, Vordingborg Kommune samt Statens Kunstfond

Læs Macon Holts omtale af Kirstines arbejde og den kommende turné her:

Kirstine Lindemann – Movement that carries an inner state